Lancering DeCloudAdviseur

ITbrouwerij is fier om haar nieuwe dienst aan te kondigen: DeCloudAdviseur.

Met deze dienst willen we de wereld van de cloud voor onze klanten duidelijker maken. Er heerst de laaste tijd een hype rond de cloud, en dat is niet altijd positief. Soms wordt het bijna als een evidentie aanzien om zo snel mogelijk alle diensten naar de cloud te migreren. Aangezien dit niet altijd de beste oplossing is, komt er wat meer bij kijken om de juiste strategie voor een onderneming te bepalen.

Veel hangt af van de bestaande infrastructuur en inrichting van processen. Elk cloud migratie traject is uniek voor ieder bedrijf. De keuze zal steeds genuanceerd moeten worden met de mogelijkheden en verwachtingen. De meeste diensten, zoniet alle, zijn te vervangen door een cloud dienst. Het volgende overzicht geeft weer wat de verschillende lagen zijn die in de cloud kunnen worden gemigreerd.

cloud-stack

Het overzicht geeft weer welke delen intern blijven beheerd en welke worden uitbesteed en gekocht als een dienst. Het voordeel is dat er voor deze diensten geen investering vereist is, maar een vast bedrag per maand of per jaar wordt betaald. Er vindt dus een verschuiving plaats van CapEx naar OpEx. Wat door veel bedrijven als voordelig wordt beschouwd. Onze studie zal u tonen of dit effectief een voordeel op korte, dan wel lange, termijn met zich meebrengt.

Om het wat begrijpelijker te maken zal ik nog een voorbeeld geven van elke soort zodat u begrijpt waarover dit gaat:

On-Premise: Vb. Intern gehost ERP pakket, Interne mail (Microsoft Exchange).
De software draait lokaal op een server in uw bedrijf en het volledig onderhoud, zowel infrastructuur als software, staat onder uw beheer. U bent volledig in controle van de server en het netwerk alsook de software die u draait.

IAAS (Infrastructure-as-a-service): Vb. AWS (Amazon Web Service), Microsoft Azure.
Deze diensten bieden u de mogelijkheid van uw eigen software te beheren, alsmede de omgeving waarbinnen ze draaien (Windows, Linux, …). Deze diensten geven u nog steeds de vrijheid om de servers, OS en software die u draait aan te passen aan uw noden.

PAAS (Platform-as-a-service): Vb. Microsoft Azure (MS SQL Database), Heroku, Google App Engine.
Deze diensten bieden u de mogelijkheid om applicaties te gebruiken als platform. Zonder initiële configuratie en ontwikkeling bieden deze diensten geen functionaliteit. Het voordeel is dat er geen beheer nodig is voor de servers, OS en installatie van applicaties. U moet zich enkel bezig houden met de configuratie.

SAAS (Software-as-a-service): Vb. Salesforce.com, Office 365, Dropbox.
Dit zijn de bekendste cloud diensten. Mede omdat ze direct na aanschaf de nodige functionaliteit bezitten om aan de slag te gaan. U bent hierbij wel beperkt tot de applicatie die wordt aangeboden, er is weinig ruimte om persoonlijke aanpassingen te doen. Het voordeel is dat u zich geen zorgen moet maken om het feit of u wel de laaste nieuwe versie heeft. Dit gebeurd allemaal automatisch voor u.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *